Datum: 18 maart 2019
 
 
   
Openbare bijeenkomst voor bewoners op 25 maart om 19.30 uur in Windkracht 5
Maandag 25 maart is alweer de eerste bijeenkomst van dit jaar voor bewoners van De Groote Wielen in Windkracht 5. Alle bewoners zijn van harte welkom om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen in onze wijk. Ook komende maandagavond is het weer een bijeenkomst met veel interessante onderwerpen en sprekers met gelegenheid om je vragen hierover te stellen:

  • Uitgebreide toelichting over de ontwikkelingen in de Lanen
  • Update vanuit onze eigen klankbordgroep over het onderzoek naar de Oostelijke Landweg
  • Update door Groen-Inzicht over de initiatieven voor windmolens naast onze wijk
  • Update over activiteiten in het Windkracht 5 Wijkcentrum
Vanaf zeven uur zijn de deuren open, en we starten om 19;30. Rond half tien sluiten we af met een kleine borrel. We zien je graag maandagavond 25 maart in Windkracht 5.

De Buurtbatterij: Met elkaar in gesprek over onze toekomstige energiehuishouding
Sinds anderhalf jaar doet de Academie voor Beeldvorming een actieonderzoek in De Groote Wielen. De interesse voor de buurt ontstond door de overspannen Bossche woonmarkt. Hypotheekkosten lopen op, waardoor er hard gewerkt moet worden. Tegelijk verandert er veel in de samenleving: de energietransitie, een terugtrekkende overheid, noem maar op. Welke gevolgen heeft dit voor de manier waarop we met onze energie omgaan? 
 
Op dit moment wordt de jongste generatie bewoners (schoolkinderen van De Wittering.nl en KCDGW) uitgedaagd om duurzaamheidsvraagstukken te verbinden aan persoonlijk gedrag. De resultaten uit het onderzoekstraject worden in het voorjaar gepresenteerd op een bouwbord en samen met de verschillende ideeën van leerlingen tentoongesteld in de wijk. 
 
Kinderen zwengelen hiermee het gesprek aan over de energiehuishouding van de toekomst en creëren een aanleiding voor ontmoeting rond dit thema. Zo draagt De Buurtbatterij bij aan de doorontwikkeling van De Groote Wielen en aan het voelbaar maken van een belangrijk spanningsveld in de woonmarkt.

Lees verder>>

Help jij mee onze leefomgeving klimaatbestendig te maken?
watervriendelijk_oproep2.jpg  Merk jij dat het klimaat verandert? Het regent tegenwoordig vaker en heviger. Ook komen hitte en droogte vaker voor. Gemeente ’s-Hertogenbosch neemt samen met Waterschap Aa en Maas al verschillende maatregelen om met klimaatverandering om te gaan. 
 
Ook jij als inwoner kan zelf bijdragen aan het klimaatbestendig maken van jouw eigen omgeving. Dit kan al met kleine aanpassingen en slimme maatregelen, bijvoorbeeld in de tuin regenwater opvangen in een ton, minder tegels en meer groen, of een groen dak aanleggen. 
 
Ga voor een regenton
Eén van de oplossingen is een regenton waarmee we het schone regenwater opvangen en eenvoudig kunnen hergebruiken voor het wassen van de ramen of besproeien van onze tuin. Zo besparen we kostbaar drinkwater en maken we onze leefomgeving klimaatbestendig.
 
Kies voor groen 
Meer groen en minder tegels in de tuin. Dat is de beste manier om wateroverlast tegen te gaan. Het regenwater kan in de bodem zakken en vult zo het grondwater aan. Planten kunnen het water goed gebruiken. Bij hevige regen hebben we dus minder of geen overlast van het regenwater.
 
Een groen dak
Groene daken bieden veel voordelen. Een dak met planten werkt onder andere isolerend/verkoelend, het dempt geluid, houdt water vast bij regen waardoor wordt het riool minder belast wordt én ziet er ook nog eens heel mooi uit! 
 
Meer lezen over slimme en eenvoudige maatregelen om uw woonomgeving regenwaterproof te maken? Kijk voor meer informatie, subsidiemogelijkheden en tips op www.waardevolwater.nl
 

Bewoners verenigen zich tegen komst UMTS-zendmast naast woningen
De bewoners Rietpark verzetten zich tegen de plaatsing van een UMTS-zendmast recht tegenover plan Rietpark, precies tegenover de woonwijk op nog geen 150 meter afstand van de woningen.
 
Zij maken zich op basis van wetenschappelijk onderzoek zorgen over gezondheidsproblemen, planschade risico en horizonvervuiling in Kanaalpark 1 en toekomstig kanaalpark 2.

De bewoners maken zich vooral zorgen dat zij hierdoor slecht kunnen slapen en mogelijk problemen met de gezondheid verkrijgen, en willen dat deze zendmast buiten de bebouwde kom geplaatst wordt of dat in ieder geval de richting waarop hij staat ingesteld wordt veranderd zodat geen bewoonde gebouwen direct geraakt worden.
 
Gezondheid en welbevinden van de mens moet in hun ogen voorop komen te staan. Op dit moment zijn er al meerdere bewoners die zich hiertegen verweren, zij zullen dit kort toelichten tijdens de openbare bijeenkomst van 25 maart a.s.

 
 
 
mast_telefonie.jpg 

www.wijkdegrootewielen.nl - Twitter - Facebook - info@wijkdegrootewielen.nl
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan hieronder om uit te schrijven.