Nr: 25-02-2013
Beste wijkbewoners,
Met deze derde nieuwsflits informeren we u over de verdere voortgang van de renovatie van het dierenparkje in Maliskamp over de periode oktober tot en met december 2012.

De belangrijkste ontwikkelingen over de afgelopen maanden zijn:
•    Veel betrokkenheid vanuit de wijk en de leveranciers bij kluswerkzaamheden
•    Diverse bijdragen, zowel groot als klein ontvangen
•    Afrasteringen in en rondom het dierenpark aangelegd
•    Het hoofdgebouw verbeterd buiten en binnen
•    De constructie van de volière geplaatst.
•    Winterstop
Winterstop
Om met het laatste punt te beginnen. Zoals u waarschijnlijk heeft gemerkt is er momenteel een winterstop. Tot begin december hebben we veel werk kunnen verzetten. Daarna is besloten een winterstop in te lassen. Dit biedt de vele vrijwilligers even rust, belast de dieren tijdens de kou niet onnodig en geeft de werkgroep de gelegenheid om de laatste puntjes op de i te kunnen zetten. Ondanks deze winterstop hebben enkele vrijwilligers de afgelopen periode zeker niet stil gezeten. Er zijn diverse hoognodige klussen verricht door deze mensen, waar vooral de dieren baat bij hebben gehad. Vooral het aanleggen en gebruiken van eenvoudige, effectieve en zuinige 'warmhoudplaten' door de beheerder van het dierenpark, Robin van Eeuwijk, heeft tijdens de kou gezorgd dat het drinkwater niet bevroor. Ook de vrijwilligers die de dieren voeren waren hier blij mee. Gezien de kou en sneeuw was deze pauze een verstandige beslissing. We vinden het wel jammer dat de renovatie niet voor de winter kon worden afgerond.

sneeuw1.jpg
De sneeuw leverde prachtige plaatjes op.
Eind oktober en begin november
Het laatste weekend van oktober is gewerkt aan plaatsen van de vele (lage en hoge) palen voor de afrasteringen op het binnenterrein. De hoge palen zijn voor de emoes en hertenweide. De lage voor de geitenweide aan de voorzijde van het park. Daarnaast is bij de emoes een vijver met afvoer geplaatst. Tot slot is het voorwerk verricht voor de verbetering van het hoofdgebouw.
Het eerste weekend van november bleek het gaas voor de afrastering niet stevig genoeg te zijn. Dit was een enorme domper. Uiteindelijk bleek dit alleen in de tijd een domper door twee weken vertraging, maar niet financieel. De leverancier was namelijk bereid het gaas terug te nemen. Het vergde enige tijd om met de juiste oplossing te komen. Samen met De Kastaan is vervolgens de afrastering aangebracht. Begin november waren inmiddels ook vrijwel alle blaadjes van de bomen. Om het begin oktober ingezaaide gras niet te verstikken, was het hoognodig dit blad te verwijderen. Zelfs met een professionele bladblazer, vele handen en kruiwagens was dit een stevige klus. De buitentemperatuur hielp overigens wel een handje om het gras goed te laten kiemen en groeien. Een groene waas is zichtbaar op diverse plekken in de weides.

foto1_bij_brief_3.jpg
Hieronder zijn de hoge palen zichtbaar van de afrastering van de achterste weide.
Deze palen zijn ruim 2 meter hoog, omdat hier straks herten zullen rondlopen.


foto2_bij_brief_3.jpg
Rondom de vijver zijn lage palen geplaatst. Uiteindelijk zullen hier planken tegenaan komen, zodat de eenden ongestoord kunnen zwemmen en er geen geiten per ongeluk in de vijver belanden.
Tweede helft november
Deze periode heeft voor een groot deel in het teken gestaan van de verbeteringen aan de binnenkant van het hoofdgebouw. De ingang is verschoven naar de achterzijde en voorzien van degelijk sluitwerk, de ruimte is goed geïsoleerd, het keukenblok is deels vernieuwd, er is een nieuwe koelkast en vriezer geplaatst. Deze investeringen gaan zich de komende jaren terugverdienen door lagere energiekosten. In de wintermaanden was het bijvoorbeeld binnen soms bijna net zo koud als buiten.
Naast het hoofdgebouw is een gereedschapshok gemaakt met eveneens een goede afsluiting. Tevens is bij de deur een bewegingsmelder gemaakt die 's-avonds licht geeft.
Buiten het zicht van het dierenpark is verder in het oude trefpunt gewerkt aan de bankjes en picknicktafel die in de ovaal op het binnenterrein zullen worden geplaatst.
Zaterdag 24 november is de constructie van de volière neergezet. Met een scala aan klussers uit de wijk is dit met grote precisie gedaan. Ook vóór het hoofdgebouw is een vergelijkbare, kleinere constructie voor de cavia's en konijnen geplaatst. Ook zijn de twee nachthokken voor de volière en de cavia’s/konijnen gearriveerd.

foto3_bij_brief_3.jpg
De achterkant van de voormalige volière wordt omgebouwd tot nachthok voor geiten, eenden en kippen.

foto4_bij_brief_3.JPG
Hier wordt hard gewerkt aan het gereedschaphok.

foto5_bij_brief_3.JPG
Medio november wordt de uiteindelijke afrastering aangebracht.

foto6_bij_brief_3.JPG
Ook het dak van het hok van de emoes heeft een opknapbeurt gekregen.
Vooruitblik
Er resteren nog enkele belangrijke en grote klussen die we na de winterstop willen oppakken.
De nachthokken moeten worden geverfd en in elkaar gezet en de volière moet worden bespannen met gaas. Deze laatste activiteit is de belangrijkste klus die wederom veel precisie en kunde vereist. Gelukkig kunnen we putten uit een groot aantal vrijwilligers met twee handige rechterhanden. Daarnaast zal het pad door het park een schelpenlaag krijgen en zullen de bankjes en picknicktafel vanuit het oude trefpunt geplaatst worden. Tot slot zijn er nog diverse kleinere klussen te doen, waaronder de groenvoorziening.
Onze dank gaat wederom uit naar de vele vrijwilligers die hebben meegeholpen met klussen of het verzorgen van de inwendige mens. Uiteraard zijn we ook onze diverse sponsoren zeer erkentelijk voor hun adviezen en bijdragen.

Na de start van het vervolg dit voorjaar volgt er wederom een nieuwsflits. Tot dan…
Foto's
De sneeuw leverde prachtige plaatjes op:

sneeuw2.jpg

sneeuw3.jpg

sneeuw4.jpg
Ontwerp en meer informatie
ontwerp.jpg
Lees verder
Deze renovatie is mede mogelijk gemaakt door:
Rovero – volière en knaagdierenverblijf
www.rovero.nl

Ad van Nunen – nachtverblijven
www.dierenspeciaalzaakvannunen.nl

Van der Veeken - grondverzet
www.vanderveekenrosmalen.nl

Van der Donk - bestratingsmateriaal
www.firmavanderdonk.nl

Van Zoggel - bestraten
www.vanzoggelbestrating.nl

Van der Camp - beregening
www.vandecampvof.nl
John Vos Capelle– materialen en gereedschappen
www.voscapelle.nl

Roestenburg - beplanting
www.roestenburgkwekerijen.nl

Van Tuyl metaalrecycling – oud ijzer e.d.
www.oudijzerbrengen.nl

Buro Bol – ontwerp
www.burobol.nl

De Kastaan – hekwerken
www.dekastaan.nl

Imabo – diverse bouwmaterialen
www.imabovanhoof.nl
Contact | Colofon | Verzorgd door Ceweb